vrijdag 5 december 2014

Pakjesavond & Sinterklaas

Hej hej!

Vandaag weer eens een berichtje in het Nederlands en Zweeds. Het is alweer 5 december, wat gaat de tijd snel! In Zweden kennen ze Sinterklaas niet en weten ze niet wat pakjesavond inhoudt, daarom denk ik dat het wel leuk is om hier iets over te schrijven in het Zweeds.

Idag är det 5 december och i Nederländera är detta en speciell dag. Idag är det nämligen Pakjesavond, mer om detta senare. Jag börjar med att berätta om Sinterklaas, Sankt Nikolaus. Sankt Nikolaus var ärkebiscop av Myra i nuvarande Turkiet. Det sägs att han har utfört mirakler under hele sitt liv och att han gav sina förmögenheter till barn och fattiga. Han dog 6 december, och detta blev senare också hans festdag. I Nederländerna firas detta kvällen innan.

Sinterklaas med en Zwarte Piet
Sinterklaas är en gammel man med vitt skägg, röd mitra, röd mantel och kräkla. I november kommer han tillsammans med sina Zwarte Pieten (svarta knektar) på sin ångbåt från Spanien till Nederländerna. Detta sänds alltid på tv och är en sort fest.

Sinterklaas och sina Zwarte Pieten bor i Pietenhuset under resten av november och början av december. Här finns mycket att göra. Alla barn i Nederländerna sätter sina skor framför brasan eller dörren med en önskelista och några godsaker till hästen av Sinterklaas. På nätterna rider Sinterklaas på sin vita häst och med sina Zwarte Pieten över hustak. Zwarte Pieten går genom skorstenen in i huset. Där tar han önskelistan och godsaker till hästen och lägger en present i skon. Sedan går han upp igen genom skorstenen och går de vidare till nästa hus.
Skor med önskelistor och en morot för hästen

På 5 december är det Pakjesavond. Denna kvällen ger Sinterklaas säcker full med presenter till alla snälla barn i landet. Detta är en riktig familjefest, alla kommer tillsammans, äter Sinterklaasgodis och sjunger Sinterklaaslåtar. Senare på kvällen hör man en duns på dörren. Barnen springer till dörren och öppnar den och där står säckar fulla med presenter. Ibland kommer Sinterklaas och några Zwarte Pieten även in i huset och får barnen sitta i hans knä.
Många paket i Sinterklaaspapper

Det finns några Sinterklaasgodis som man äter. De vanligaste är kruidnoten (kryddnötter). Kruidnoten är små kakor som smakar nästan likadant som pepperkakor. De finns även med chokolad på. Sen har man pepernoten (pepparnötter). Dessa smakar nästan likadant med är mycket mjukare. Barnen får oftast en chokladbokstav i sin sko.
Kruidnoten, pepernoten och skumgodis

Chokladbokstäver

Jag hoppas att ni tyckte det var roligt att läsa lite om Sinterklaas och att ni har lärt er något nytt.
Jag tyckte i alla fall att det var roligt att skriva om just denna fest.
Hejdå!
Xx Carmen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten