vrijdag 11 november 2016

Uitstapje: Weekendje Friesland

Hej hej!

Afgelopen weekend ben ik samen met mijn beste vriendin Saskia een weekendje naar Friesland geweest. Een paar weken geleden deed ik mee aan een winactie van Allerhande op Facebook. Je kon een boottrip op een echte vissersboot winnen door je favoriete visrecept te delen. Ik dacht: Ach laat ik meedoen, wie weet win ik een keertje. En ja hoor, een van de gelukkige winnaars was ik! De prijs bestond uit een rondleiding op de vissersboot GY-57, een boottocht over de Waddenzee en een diner! Echt een ontzettend leuke prijs, heel interessant om te zien hoe het er nou echt aan toe gaat op een vissersboot. Vorige week zaterdag was het zover, aangezien je ook een vriend/vriendin mee mocht nemen, kon Saskia ook gezellig mee. We hebben er meteen een nachtje in Leeuwarden aan vastgeplakt, gezellig een weekendje weg in eigen land!

Zaterdag 5 november
We werden om 11 uur verwacht in de vissershaven van Harlingen. Daar aangekomen zagen we de boot al liggen, de GY-57 heeft namelijk een opvallend kleurtje en de vlag van Albert Heijn hing al uit!


Na een vriendelijk ontvangst van de organisator van het bedrijf Seafood Parleviet mochten we gelijk de boot op. Hier stonden de eigenaar Klaas en zijn vrouw al klaar met lekkere warme koffie en heerlijke gebakjes. Langzaamaan kwamen de andere winnaars ook aan boord en ging iedereen een beetje rondkijken op de boot. Ook maakten we met iedereen even een praatje. Nadat iedereen aanwezig was gingen de motoren aan en vaarden we de Waddenzee op! Tijdens deze boottocht mochten we overal op de boot kijken en aan iedereen vragen stellen.





Voor op het dek had je een mooi breed uitzicht, maar wat was het koud! Je stond daar echt precies in de wind en ik moest mij soms eventjes vasthouden zodat ik niet zou vallen. Na helemaal uitgewaaid te zijn, gingen we lekker naar binnen en mochten we in de hut van de kapitein kijken. Echt heel leuk om te zien hoe deze grote boot nou bestuurd wordt. Er zitten echt super veel knopjes en apparaatjes in de hut en er zijn verschillende radars te zien op de schermen.



Na twee uurtjes op de Waddenzee te hebben gevaren gingen we weer terug naar de haven. Weer aangelegd aan de steiger mochten we nog de machinekamer bekijken en de koelcel/kamer waar de vis bewaard wordt. In de machinekamer was het lekker warm, de motoren hadden natuurlijk net twee uur gedraaid. De koelcel was daarentegen echt ijskoud! Je zag het ijs liggen, hiermee houden ze de vis koud en vers.



Rond 16 uur gingen we het centrum van Harlingen in, we kregen namelijk ook allemaal een diner bij eetcafé Nooitgedacht. Het gebouw was aan de buitenkant heel mooi, echt een mooi oud gebouw met allemaal luiken. Binnen was een leuk en hip interieur, er stonden overal houten tafels met allemaal verschillende stoelen er bij. Wij gingen met de hele groep boven zitten aan drie lange tafels en er was voor ons een keuzemenu met drie gangen opgesteld. Als voorgerecht nam ik de Marokkaanse groentesoep, heel erg lekker! Lekker romig en pittig. Als hoofdgerecht nam ik zalmfilet met cranberry compote en een witte saus van wijn en geitenkaas. Hierbij werd patat, mayonaise, gebakken spruitjes en rabarber compote geserveerd. Tot slot nam ik de tarte tartin met noten en walnotenijs als nagerecht. Man, man, man, wat was dat lekker zeg! Echt een heel lekker taartje met peer en nootjes. Na dit lekkere diner was het tijd om afscheid te nemen van iedereen en op weg te gaan naar Leeuwarden!


Na een rit van ongeveer een uur, wat eigenlijk maar een half uurtje zou moeten duren, kwamen we dan uiteindelijk aan in Leeuwarden. Aangezien het ontzettend donker was, het keihard regende en ze bezig waren met de weg, was het nog best wel lastig om de goede weg te vinden. But me made it! Na ingecheckt te hebben gingen we lekker naar onze kamer en hebben we daar de hele avond een beetje uitgerust. Eerst namen we allebei lekker een douche om de vislucht van ons af te wassen ;). En wauw, wat een ontzettend lekkere douche hebben ze in hotel Post Plaza! Zo'n heerlijk grote regendouche, precies wat wij nodig hadden na deze dag. Ook hebben we lekker tv gekeken, thee gedronken en pumpkin spice cake gegeten (had Saskia gebakken).

Zondag 6 november
De volgende ochtend werden we allebei al vroeg wakker en zaten we rond 8:30 uur al aan het ontbijt. We hadden bij het boeken gekozen om ook het ontbijtbuffet erbij te nemen, en dat bleek een goede keuze! Echt super veel lekkere dingen en een hele mooie eetzaal. Vroeger was dit een postkantoor geweest, en dit was overal nog te zien. Er staan allemaal pilaren en postvakjes en het plafond is gemaakt van mooi houtwerk. Zelf nam ik lekker een smootie, verse jus, croissant, scrambled eggs, vers brood met vis en ham en nog lekker vers fruit. Ook namen we allebei nog een kopje cappuccino.



Na het heerlijke ontbijt hebben we uitgecheckt en zijn we de stad in gegaan. Jammer genoeg waren er nog geen winkels open, dus hebben we gewoon lekker door alle straatjes geslenterd. We kwamen meerdere mooie gebouwen en wallart tegen. Bij Douwe Egberts hebben we lekker een stukje taart genomen samen met een speculatte om vervolgens weer op weg te gaan terug naar huis.




Onderweg stopten we ook nog even in Alkmaar om wat te lunchen en rond te lopen, aangezien we daar allebei nog nooit geweest waren. Weer een leuke stad met allemaal mooie gebouwen en grachtjes. We gingen nog een ouderwets snoepwinkeltje/theewinkeltje in, echt ontzettend leuk en schattig!



Dit was ons weekend in Fryslân! Echt een aanrader, heel erg leuk om eens andere steden en gebieden van Nederland te ontdekken. Ik wil Allerhande, Seafood Parleviet en de bemanning van vissersboot GY-57 nogmaals ontzettend bedanken voor de leerzame en leuke dag!

Hejdå!
Xx Carmen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten