vrijdag 7 maart 2014

Het Zweedse schoolsysteem

Hej hej!

Vandaag ga ik jullie wat meer vertellen over het Zweedse schoolsysteem, deze is namelijk anders als die in Nederland!

In Zweden moet je pas vanaf je zevende naar school, en niet vanaf je vierde. Wel gaan de Zweedse kinderen vaak naar de Förskola (peuterschool/opvang) als ze 2 tot 6 jaar zijn. Ook kunnen ze naar de Förskoleklas gaan, dit is het jaar voordat je echt naar school gaat.
Förskola. Bron: http://www.karlshamn.se/sv/Karlshamn/Karlshamn-erbjuder/Barnomsorg/Forskola/
Wanneer de kinderen 7 jaar zijn beginnen ze op school, de Grundskola. De Grundskola kan je vergelijken met de Nederlandse basisschool. Hier zit je tot je 16e op.
De Grundskola is verdeeld in drie verschillende niveaus; Lågstadiet, Mellanstadiet en Högstadiet.
In het Lågstadiet zitten klas 1, 2 en 3. In het Mellanstadiet zitten klas 4, 5 en 6. En in het Högstadiet zitten klas 7, 8 en 9. Hieronder zie je de Grundskola van Ryd; Trojaskolan. Op deze school zit het Lågstadiet en het Mellanstadiet.

Trojaskolan in Ryd. Bron: http://www.tingsryd.se/trojaskolan.aspx

Het Högstadiet was er eerst ook, maar die is gesloten omdat de gemeente zei dat er niet genoeg kinderen waren.
Nu moet je als je naar klas 7 gaat naar Tingsryd (20km hier vandaan) of naar de vrije school hier in Ryd.

Idekulla Skola, de vrije school hier in Ryd. Bron: Idekulla op Facebook

Na de Grundskola ga je naar het Gymnasiet. Deze school duurt 3 jaar, dus hier ga je heen van je 16e t/m je 19e.
Het Gymnasiet kan je een beetje vergelijken met de middelbare school. Je kiest namelijk in klas 9 van de Grundskola welk programma je wilt volgen op het Gymnasiet. Je kiest wat je de rest van je leven wilt gaan doen.
Je hebt hogeschoolvoorbereidende programma's en beroepsvoorbereidende programma's. De hogeschoolvoorbereidende programma's bereiden je voor op de hogeschool en universiteit, dit zijn echt theoretische programma's met theoretische vakken. De beroepsvoorbereidende programma's bereiden je voor op een beroep. Zo heb je bijvoorbeeld de programma's om bakker, elektricien of automonteur te worden. Dit zijn meer praktische programma's met veel praktische vakken en ook veel stage bij verschillende bedrijven.
Na het Gymnasiet kan je verder studeren of gaan werken, dat ligt er natuurlijk aan of je een hogeschoolvoorbereidend programma of een beroepsvoorbereidend programma hebt gekozen.

Ik zelf heb het programma Natuurwetenschap gekozen en zit op dit moment alweer in mijn laatste jaar. Eind mei ben ik klaar! Dan is er een eindbal en de dag dat je gaat afstuderen is ook speciaal. Die dag doe je Studenten (studeer je af) en voor dit heb ik al een speciaal petje besteld. Verder weet ik nog niet zo heel goed wat we precies gaan doen. Je krijgt natuurlijk je diploma, je gaat een optocht lopen door het dorp met een groot bord in je handen waar een foto van jezelf als klein kindje opstaat en je gaat naar de kerk. Ook weet ik dat meisjes in witte jurkjes rondlopen en jongens in een mooi pak.


De Studentenpetjes, deze gooi je ook in de lucht. Bron:http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=160&artikel=4538732

Nou, dat was het Zweedse schoolsysteem kort samengevat! Ik hoop dat jullie er wat aan hebben gehad, zo komen jullie toch wat meer te weten over Zweden en het Zweedse leven!
Xx Carmen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten