dinsdag 4 oktober 2016

Forensisch Onderzoek | jaar 1

Bron
Hej hej!

Zoals jullie waarschijnlijk wel weten, volg ik dit moment de opleiding Forensisch Onderzoek aan de Hogeschool van Amsterdam. Vandaag wil ik jullie graag meer vertellen over deze opleiding, wat we zoal doen, wat we leren en hoe de vier jaren eruit zien.

De opleiding Forensisch Onderzoek is een lotingsstudie. Er melden zich elk jaar gemiddeld 500 leerlingen aan, waarvan er maar 70 worden aangenomen. Pittige loting dus. De opleiding duurt vier jaar en elk jaar in opgedeeld in vier blokken van ongeveer 10 weken. Elk blok komt een nieuwe onderwerp aan bod waar je van alles over leert, alles in relatie tot het forensische onderzoek. Aan het einde van zo'n blok zijn er twee tentamenweken waarin alle stof van dat blok getoetst wordt.
Elk blok bestaat uit twee theorievakken, een practicum en een project. Tijdens de practica leer je hoe je in de praktijk om moet gaan met de dingen die je in de theorievakken leert. Tijdens het project krijg je een case aangewezen en deze moest opgelost worden. Tijdens het project komen de theorievakken en de practica samen.

Het eerste blok van jaar 1 staat in het teken van plaats delict (pd) onderzoek. Hier leer je de verschillende technieken die op de pd gebruikt kunnen worden. Zo leer je hoe je vingersporen moet poederen en moet liften, welke poeders en kwasten er zijn en welke het beste gebruikt worden op verschillende ondergronden. Ook leer je over glasdeeltjes, haren, schoensporen en bloedsporen, hoe je deze kan herkennen en hoe je deze het beste veiligstelt.

Het tweede blok van jaar 1 staat in het teken van de chemie. Tijdens het project wordt er een brandonderzoek uitgevoerd. Hierbij werden er verschillende sporen veiliggesteld, zoals een poloshirt, verfsporen, glasdeeltjes en ontbrandbare vloeistoffen. Tijdens de theorielessen wordt de chemie uitgelegd, vanaf de basics tot het forensisch relevante deel. Tijdens de practica wordt er gewerkt met verschillende chemische forensische apparaten om verschillende veiliggestelde sporen te onderzoeken.

Het derde blok van jaar 1 staat in het teken van de biologie, en dan vooral DNA-onderzoek. Hier leer je hoe je verschillende sporen die DNA kunnen bevatten moet veiligstellen. Vervolgens wordt hier DNA uit geïsoleerd en wordt er een DNA-profiel opgesteld. Deze DNA-profielen worden vergeleken met verschillende verdachten. Tijdens de theorielessen krijg je onder andere te maken met pathologie. Hier leer je hoe het menselijk lichaam in elkaar zit en hoe deze werkt onder normale omstandigheden. Ook leer je hoe een lichaam zich gedraagt nadat het overleden is.

Tot slot het vierde blok van jaar 1. Dit blok staat in het teken van de natuurkunde en fysica. Er wordt naar verschillende materialen gekeken en hierop worden proeven uitgevoerd om te kijken hoe stevig zo'n materiaal eigenlijk is. Tijdens de theorievakken krijg je van alles te leren over verschillende materialen en over brandgedrag. In het project komen al deze onderdelen weer samen.

Dit was in het kort het eerste jaar van de opleiding Forensisch Onderzoek. Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te lezen en dat ik jullie een beetje een beeld heb gegeven van wat een forensisch onderzoeker onder andere allemaal doet. Wil je nog meer weten, kan je hieronder een berichtje achterlaten!

Hejdå!
Xx Carmen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten