Bron |
Een paar weken geleden konden jullie al lezen over het eerste jaar van de opleiding Forensisch Onderzoek. Vandaag ga ik jullie meer vertellen over de opleiding, namelijk over het tweede jaar.
Zoals ik jullie in het vorige bericht al vertelde, duurt de opleiding vier jaar en bestaat elk jaar uit vier blokken. In het eerste jaar kwamen de volgende onderwerpen aan bod: PD (plaats delict) onderzoek, chemie, biologie en natuurkunde.
Tijdens deze opleiding wordt er veel gewerkt in teams, zowel bij de practica als bij de projectbijeenkomsten. Op deze manier leer je goed in teamverband te werken met verschillende soorten mensen. In het eerste jaar krijg je een team toegewezen waar je een half jaar mee moet samenwerken. Aan het einde van het tweede jaar mag je zelf een team vormen.
Het eerste blok van jaar 2 staat weer in het teken van de natuurkunde. Dit keer stond het gehele blok in het teken van de ballistiek, oftewel de weg die de kogel maakt nadat een wapen is afgevuurd. Kan je uitrekenen waar de schutter stond? Kan je de baan van de kogel reconstrueren? Dit soort vragen komen aan bod en je leert hoe je deze vragen kan oplossen. Tijdens het project ga je een plaats delict op waar een schietincident is geweest. Hier ga je samen met je team aan de slag, zowel het plaats delict onderzoek als het vervolg onderzoek. Tot slot wordt er een deskundigenrapport geschreven over het onderzoek.
Het tweede blok van jaar 2 staat in het teken van een cold case. Iedereen krijgt een oude zaak aangewezen, een cold case. Er wordt tijdens dit blok naar nieuwe technieken op het gebied van biologische sporen gekeken. Ook krijg je van alles te leren over de entomologie (insecten), de forensische antropologie (botten) en over de verschillende stadia na het overlijden van een persoon. De gehele cold case wordt doorgelezen, er worden scenario's opgesteld en aanbevelingen gegeven.
Het derde blok van jaar 2 staat in het teken van de forensische chemie. Tijdens het project krijg je een verkeersongeval toegewezen, waarbij drugs en drank in het spel is en er iemand overleden is. Aan jouw en jouw team de taak om uit te zoeken wat er precies gebeurd is. Bij de practica leer je hoe je het alcoholgehalte in het bloed kan uitrekenen en hoe je kan analyseren wat voor soort ingrediënten er in verschillende poeders zit. Tijdens de theorielessen krijg je veel te leren over de toxicologie.
Het vierde blok van jaar 2 stond volledig in het teken van het plaats delict onderzoek. Aan het einde van dit blok krijg je namelijk een praktijkexamen op de Politieacedemie. Samen met je team ga je binnen 4 uur een hele plaats delict onderzoeken terwijl de docenten jullie beoordelen. Binnen 4 uur een plaats delict onderzoeken is echt niet lang, je moet keihard doorwerken wil je alles goed doen. Het hele blok werk je naar dit praktijkexamen toe. Je leert van alles over de onderzoeken die je op de PD uitvoert, hoe je alles correct veiligstelt en hoe je alles correct verpakt.
Dit was ik het kort het tweede jaar van de opleiding Forensisch Onderzoek. Op dit moment zit ik in mijn derde jaar. In het derde jaar doe je een halfjaar stage en een half jaar een minor. Je mag zelf weten in welke volgorde je dit doet. Jammer genoeg is het erg lastig om een stageplaats te vinden, aangezien er veel leerlingen zijn die een stage zoeken en er niet zo veel plekken beschikbaar zijn. Zelf heb ik pas aan het einde van de zomervakantie eindelijk een stage gevonden, ik loop nu namelijk stage bij het Nederlands Forensisch Instituut!
Hejdå!
Xx Carmen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten