zaterdag 26 december 2015

Recept: Zweedse julgodis

Hej hej!

Afgelopen maandag heb ik samen met mijn moeder, een vriendin van mijn moeder en haar dochtertje Zweedse julgodis gemaakt! Julgodis is letterlijk vertaalt kerstsnoepjes, en in Zweden worden er altijd net voor de kerst verschillende snoepjes en koekjes gemaakt.

Mijn moeder nam haar Zweedse kerstbakboek en pepparkaksdeg (peperkoekjesdeeg) mee uit Zweden. We kozen ervoor om twee soorten koekjes te bakken en twee soorten snoepjes te maken.



Pepparkakor (peperkoekjes)
We begonnen met het voorverwarmen van de oven op 170 - 200 graden en met het heel dun uitrollen van het pepparkaksdeeg. Uit dit deeg werden verschillende vormpjes gestoken, zoals kerstbomen, hartjes en maantjes. De koekjes gingen ongeveer 7 minuten in het midden van de oven. De hele keuken begon heerlijk te ruiken!
Wij hebben nu al kant en klaar deeg gebruikt, maar in Nederland is dit natuurlijk niet verkrijgbaar. Wel zijn deze koekjes heel makkelijk te maken, klik hier voor een recept!



Julstjärnor (kerststerretjes)

Na het bakken van de pepparkakor was het tijd om te beginnen met de julstjärnor. De benodigdheden voor ongeveer 100 koekjes zijn:
- 6 deciliter bloem (ongeveer 300 gram)
- 250 gram roomboter
- 1 1/2 deciliter suiker (ongeveer 105 gram)
- 1 theelepel vanillesuiker
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 klein eitje
En voor de garnering:
- 1 ei
- fijngehakte amandelen
- parelsuiker

Verwarm de oven voor op 200 graden. Kneed alle ingrediënten voor het deeg goed door elkaar. Rol het deeg uit, ongeveer 4 mm dik. Steek met kerstvormpjes koekjes uit het deeg. Leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrijk de koekjes met ei, strooi er vervolgens de amandel en parelsuiker op. Zet de koekjes in het midden van de oven voor 6 tot 8 minuten. Laat afkoelen op een rooster.




Snöbollar (sneeuwballen)
Vervolgens was het tijd om heerlijke bonbons te maken! De volgende ingrediënten heb je nodig voor ongeveer 50 bonbons (wij namen de helft):
- 1 1/4 deciliter ongeklopte slagroom (125 ml)
- 200 gram witte chocolade
- 3 deciliter kokosrasp
- fijngeraspte schil van één limoen
- kokosrasp om in te rollen

Begin met het laten opkoken van de slagroom. Voeg de blokjes witte chocolade toe en roer goed door tot alles gesmolten is. Voeg de kokosrasp toe en de schil van de limoen. Zet de pan in de koelkast voor ongeveer 2 - 3 uur om te laten opstijven. Als alles goed is opgestijfd is het tijd om de balletjes te rollen. Rol deze balletjes door de kokosrasp heen en klaar zijn de bonbons! Bewaar ze in de koelkast.




Bananfudge (bananenfudge)
Tot slot was het tijd voor de bananenfudge. Voor circa 30 stukjes heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 50 gram schuimbanaantjes
- 2 deciliter suiker (ongeveer 140 gram)
- 1 deciliter ongeklopte slagroom (100 ml)
- 50 gram roomboter
- 150 gram witte chocolade

Scheur, knip of snijd de schuimbanaantjes in kleine stukjes en doe deze in een pannetje. Voeg de suiker, slagroom en roomboter toe. Laat opkoken op een klein vuurtje, totdat alles gesmolten is. Laat vervolgens nog 10 minuten doorkoken terwijl je goed roert. Voeg de chocolade toe en roer totdat alles gesmolten is. Doe het mengsel in een ingevette vorm (20 x 30 cm), laat afkoelen en opstijven. Snijd vervolgens in stukjes.




Ik heb een hele leuke dag gehad en alles is super lekker geworden. Een dagje bakken is zeker leuk om een keer met familie of vrienden te gaan doen!

Hejdå!
Xx Carmen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten